Nieuwjaarswensen voor hondenliefhebbers

Topics over fotografie, film, sport, muziek, geschiedenis, natuur & dieren, wetenschap & astronomie.
Varia sur les thèmes de photographie, film, cinéma, sport, musique, histoire, nature et animaux, science et astronomie.

Moderator: Stany Buyle

Post Reply
PetraDriesen
AFFILIATED MEMBER
Posts: 7
Joined: Sun 23 Jun 2019 20:43
Active Member?: Yes
Post pictures?: Yes

Nieuwjaarswensen voor hondenliefhebbers

Post by PetraDriesen »

Gelukkig Nieuwjaar gewenst!

Image

Op de overgang van het oude naar het nieuwe jaar wensen we al onze dierbaren een Gelukkig Nieuwjaar. Tot onze dierbaren behoren familie, onze geliefden en vrienden. En de hond(en) waarmee wij samenleven? Vallen zij ook onder het begrip Dierbaren? Tenslotte zit het woord Dier er al in. En willen wij eveneens dat zij gelukkig zijn?

Wat overal wordt genoemd is, dat tevredenheid essentieel is voor het ervaren van geluk. Het beleven van emoties als vreugde, vrede, ontspanning en tevredenheid dragen bij aan lichamelijk, emotioneel en mentaal WELzijn.

Mogen zijn wie je bent
In onze westerse wereld zoeken we geluk vaak in externe factoren, waardoor we verder afraken van onze eigen wijsheid. Als individu kun je jezelf de vraag stellen: waar word ik gelukkig van?
Sommige mensen kunnen dit voor zichzelf goed omschrijven. Anderen staan hier niet zo bij stil. Vreugde en tevredenheid zijn gewaarwordingen die gevoeld worden door het hart. Deze sensaties van het hart worden niet altijd door ons opgemerkt. Onze drukke agenda laat vaak nauwelijks ruimte om hierbij stil te staan.
Veel mensen willen graag een hond om hun leven te verrijken. Wie wil er niet een maatje om samen mee te wandelen of een vriendje voor de kinderen? Een hond draagt bij aan gezelligheid in huis.
Het maakt honden niet uit hoe we eruitzien, hoe succesvol we zijn of hoeveel geld we hebben. Dit maakt honden tot uiterst loyale gezinsleden. Zij willen niets liever dan een goede band met hun ‘eigenaar’. En wat heel bijzonder is: bij je hond kun je jezelf zijn. Erkenning van je zijn, van jouw eigenheid, is een belangrijke factor die bijdraagt aan het ervaren van Geluk.
Hoe zou een hond het ervaren wanneer hij zichzelf mag zijn? Zichzelf kan zijn?

Vragen we niet te veel van onze honden?
Het breekt mijn hart dat wij honden willen veranderen, vanaf de eerste dag waarop zij in ons leven arriveren.
We voorzien in hun basisbehoeften, slapen, eten, drinken, ontlasten en sociale interacties, waarbij wij bepalen hoe, wanneer en hoe vaak het dier hiertoe gelegenheid krijgt. Van de wieg tot het graf, alles wordt voor de hond geregeld. Aansluitend hebben wij de nadrukkelijke wens, dat hij zich ontwikkelt tot een gehoorzame hond. Niet zelden gaan wij voorbij aan de verlangens en de belevingswereld van de hond. Bijvoorbeeld: van een pup wordt al snel verwacht, dat hij alleen thuis kan blijven. Gezien zijn behoefte aan veiligheid binnen een groep is dit een onredelijke wens. Zijn puppybrein is hier nog niet aan toe. En zelfs voor volwassen honden kan dit bijzonder lastig zijn. We willen eveneens dat de pup snel zindelijk wordt en sociaal is naar mensen en soortgenoten. We verwachten aanpassing van het dier.
Vaak wordt gedacht dat gehoorzaamheid van de hond een voorwaarde is voor de relatie die je met hem hebt. Natuurlijk is het prettig als je hond komt wanneer je hem roept en je wilt niet dat hij zomaar de straat oversteekt. Wij ‘hondenbaasjes’ proberen op allerlei manieren het door ons gewenste gedrag te bevestigen en gedragingen, die wij liever niet zien ‘te deleten’. Alsof er een aan-uit knop op het dier zit. Iedere hondeneigenaar heeft verwachtingen ten aanzien van zijn hond. Maar welke verwachtingen heeft de hond? Leidt hij het leven dat hij verwacht heeft? Of legt hij zich neer bij de situatie, omdat dit nu eenmaal niet anders kan?

Regelmatig worden we gebeld door mensen die problemen hebben met hun hond. Ze zijn overal geweest en de problemen zijn nog steeds niet opgelost. Ze hebben een hond die uitvalt naar andere honden, trekt aan de lijn, voortdurend blaft of juist niet alleen thuis kan blijven. Ze willen dit probleem het liefst ‘oplossen’. Hiervoor heeft men al verschillende hulpbronnen aangewend.
Nadat mensen vertellen wat ze allemaal gedaan hebben, komt het hoge woord eruit: de problemen zijn er nog steeds en ze willen toch echt dat de hond gewoon naast hen loopt, kan omgaan met andere honden en niet bang of agressief is. Daarom bellen ze, de laatste strohalm die ervoor moet zorgen, dat de hond zich netjes en sociaal leert gedragen. Als we vervolgens vragen wat de hond zou willen, vallen de meeste mensen stil……

Wanneer heb je besloten, dat jouw hond moet veranderen?
Zou het kunnen, dat onwenselijk gedrag van onze hond voortvloeit uit onredelijke verwachtingen van onze kant? Zijn wij voorbijgegaan aan het gegeven dat hij een uniek individu is met eigen kwaliteiten, talenten, behoeften en een innerlijke wijsheid?
Honden hebben net als wij behoefte aan erkenning. Dit betekent dat een hond ruimte nodig heeft om zichzelf te kunnen zijn.
Het zou niet hoeven uitmaken dat hij onzeker is, of moeite heeft met bepaalde situaties. Het is natuurlijk fijn dat we alles willen doen om de hond te helpen. Maar het is vooral noodzakelijk dat we veiligheid voor het dier en zijn omgeving waarborgen. Hij vertrouwt op onze steun, geduld en acceptatie om wie hij is.

Is authenticiteit gewenst bij onze huishond?
Wij vergelijken onszelf en onze hond voortdurend met anderen. De andere honden zijn braver, socialer en gehoorzamer. Zijn bijzondere intelligente IK dient opgewaardeerd te worden, vinden we. Grappig genoeg vergelijken honden hun baasjes helemaal niet met elkaar (hopen we). Jij bent voor hen de ultieme caretaker.

Harmonie
Ook een hond verlangt naar harmonie in en met zijn omgeving. Dit is een essentiële voorwaarde voor zijn gevoel van welbevinden. Wat volgt is tevredenheid. Hierdoor kan zich iets moois ontwikkelen: een relatie gebaseerd op wederzijds respect en erkenning van zijn authenticiteit.
Wanneer een hond tevreden is, zich gezien voelt en gewaardeerd wordt om wie hij is, zien we niet zelden dat de meeste problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit vraagt toewijding en soms zelfs het bijstellen van onze verwachtingen.
Je zult ervaren, dat jouw hond zoveel wijzer is en gelukkiger kan zijn, dan je voor mogelijk hebt gehouden.
Wij wensen je vele gelukkige jaren samen met je hond.

Elza en Petra.

Deze nieuwjaarswens is geschreven door Elza Heijmeriks http://www.hondinbeeld.nl en Petra Driesen http://www.petradriesen.nl
Post Reply